Kim Jong-un niet bij partij-jubileum

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zich vrijdag niet laten zien bij een belangrijke nationale feestdag. Kim, die al vijf weken niet in het openbaar is waargenomen, liet verstek gaan bij het 69-jarige jubileum van de regerende Koreaanse Arbeiderspartij.

De afgelopen twee jaar was Kim wel steeds van de partij op de feestdag. Het 31-jarige politiek zwaargewicht heeft de afgelopen tijd meerdere bijeenkomsten overgeslagen waar hij normaliter bij is. Zo was hij ook niet bij een vergadering van het parlement en een bijeenkomst om de verkiezing van zijn vader Kim Jong-il te herdenken. Zelfs de feestelijke intocht van sporters die terugkeerden van de Asian Games liet Kim, die een groot sportfanaat is, aan zich voorbijgaan.

Wel werd vrijdag een groot boeket bloemen met Kims naam erop geplaatst voor een standbeeld van zijn twee politieke voorgangers, zijn vader en grootvader. Noord-Koreaanse staatsmedia berichtten dat de macht van de partij 'groeit onder de bezielende begeleiding van maarschalk Kim Jong-un'.

Waarom Kim zich al zo lang niet heeft laten zien is onduidelijk. In Zuid-Koreaanse en internationale media doen geruchten de ronde dat de zwaarlijvige leider ziek zou zijn. Op televisie was te zien hoe Kim zich hinkend voortbewoog en hij zichtbaar was aangekomen. Ook wordt gespeculeerd over een machtsstrijd binnen de Noord-Koreaanse elite.

Regeringsfunctionarissen in het communistische land zeggen echter dat er niets met Kim aan de hand is en hij nog gewoon de dienst uitmaakt. Noord-Koreaanse media meldden vorige maand dat de leider aan 'ongemakken' zou lijden.

Ook het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging liet vrijdag weten dat volgens hun informatie Kim nog steeds de leider van Noord-Korea is. Hoewel hij niet meer in het openbaar is verschenen, zouden Noord-Koreaanse staatsmedia nog steeds dagelijks berichten over het leiderschap van Kim.

Het is niet de eerste keer dat Kim een tijdje uit beeld verdwijnt. In 2012 was hij drie weken niet te zien in de media.