Celstraffen voor online drugsdealers

Vijf mannen die zich bezighielden met online drugs- en wapenhandel zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen tot zes jaar. De hoogste straf was voor een 22-jarige Duitser. Een 26-jarige Utrechter werd vrijgesproken.

De groep verhandelde de drugs via de criminele marktplaatsen Utopia en Black Market Reloaded. De illegale sites waren alleen toegankelijk via zogeheten Tor-netwerken. Daarmee kunnen mensen anoniem internetten.

Op de sites konden onder meer drugs en wapens simpel worden besteld. De bestellingen werden vervolgens via de post wereldwijd verstuurd. De betalingen werden veelal gedaan met de digitale munteenheid bitcoin.

De politie kwam de groep op het spoor door infiltranten in te zetten. Een van de mannen, een 47-jarige Arnhemmer, werd er ook van verdacht een undercoveragent te hebben benaderd voor het plegen van een moord. Hij werd daarvan echter vrijgesproken. Zijn celstraf van vijf jaar cel valt daarom lager uit dan de eis van zeven jaar.

Een andere verdachte leverde vuurwapens aan een politie-infiltrant. Deze 32-jarige Enschedeër is veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Een 30-jarige Utrechter kreeg van de rechtbank in zijn woonplaats een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een werkstraf van 240 uur. Hij was programmeur voor de marktplaats Utopia.

Logo Tor-netwerk
Logo Tor-netwerk (beeld: Torproject.org, licentie: CC-BY 3.0)