Zwarte Piet wordt cultureel erfgoed

Het Sinterklaasfeest krijgt een plek op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het feest zal op de lijst vermeld worden met 'alle bijbehorende elementen'. Dat betekent dat naast gedichten, cadeaus en surprises ook Zwarte Piet een eervolle vermelding zal krijgen, schrijft NRC.

Een mailwisseling tussen directeur Ineke Strouken van het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) en advocaat Douwe Linders die het Pietengilde bijstaat, bevestigt dit bericht. Linders vroeg of het VIE 'heeft besloten om het Sinterklaasfeest inclusief de figuur Zwarte Piet als donkere metgezel van Sinterklaas, te plaatsen op de Nationale Inventaris'. Daarop antwoordt Strouken: "De voordracht heeft de gehele procedure al doorlopen en is al goedgekeurd door de onafhankelijke toetsingscommissie."

Bestuursvoorzitter Willem Bijleveld van het VIE bevestigt de plaatsing van het Sinterklaasfeest inclusief Zwarte Piet op de lijst. Het feest komt op de lijst met andere volkstradities zoals Sint Maarten, bloemencorso's of het Draaksteken in het Limburgse Beesel. Tradities die op de inventaris vermeld staan, kunnen door het ministerie van OCW worden voorgedragen voor de UNESCO-werelderfgoedlijst. "Sinterklaas is het grootste volksgebruik in Nederland. Het zou vreemd zijn om het níet op de lijst te zetten",  aldus Bijleveld.

In de Raad van State wordt volgende week dient volgende week het hoger beroep van de gemeente Amsterdam tegen een uitspraak van de rechtbank. Volgens de rechtbank zou de gemeente ten onrechte geen rekening hebben gehouden met het 'mogelijk kwetsende effect' van Zwarte Piet bij het verlenen van de vergunning voor de intocht. Advocaat Linders denkt dat het vermelden van het Sinterklaasfeest 'met alle elementen' op de traditielijst behulpzaam is om het traditionele karakter van het feest in ere te houden.

Sinterklaas en Zwarte Piet worden cultureel erfgoed (Foto: Novum)
Sinterklaas en Zwarte Piet worden cultureel erfgoed (Foto: Novum)