Postzegelprijs in januari weer verhoogd

De prijs van een postzegel wordt op 1 januari verhoogd van 64 naar 69 cent. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft toestemming gegeven voor de prijsverhoging, melden PostNL en de ACM dinsdag.

PostNL diende in september een voorstel in om de prijs voor een standaard brief te verhogen. De ACM concludeert als toezichthouder dat die stijging wettelijk is toegestaan. Omdat de ACM een definitieve bandbreedte waarin de prijs van een postzegel mag vallen nog niet heeft bepaald, is allereerst sprake van een overgangsregeling. De ACM verwacht in november die tariefruimte wel te hebben vastgesteld.

Volgens PostNL is de stijging nodig om ondanks een dalend aantal verstuurde brieven toch een 'betrouwbare postdienst' te blijven verzorgen. Het volume van de bezorgde post krimpt jaarlijks namelijk met tien tot twaalf procent.

De prijzen van postzegels stijgen de laatste jaren snel. Begin dit jaar verhoogde het bedrijf de prijs al van 60 naar 64 eurocent, na eerdere verhogingen in de jaren ervoor. Eind 2010 koste een postzegel nog 0,44 euro.

Het tarief voor een brief met een buitenlandse bestemming wordt vanaf januari ook hoger. Daarvoor moet straks 1,15 euro worden neergeteld.