Ernstig hersenletsel voor F1-coureur Bianchi

Formule 1-coureur Jules Bianchi heeft ernstig hersenletsel overgehouden aan zijn zware crash tijdens de Grand Prix van Japan. Dat heeft zijn team Marussia dinsdag bekendgemaakt.

In een eerste statement over de huidige conditie van hun coureur spreekt Marussia van een 'diffuse axonale beschadiging' aan de hersenen. De vooruitzichten lijken slecht, want dit is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij mensen met een hersenbeschadiging. Zo'n 90% van de mensen met een ernstige diffuse axonale beschadiging komen niet meer bij bewustzijn.

Volgens Marussia verkeert Bianchi nog altijd in een 'kritieke, stabiele toestand'. "De medici in het ziekenhuis geven hem de allerbeste zorg en we zijn dankbaar voor alles wat zij sinds het ongeval van Jules gedaan hebben voor hem", aldus het team. 

Ook bedankt Marussia de aanwezige professor Gérard Saillant, president van de medische commissie van autosportbond FIA, en professor Alessandro Frati, hersenchirurg aan de universiteit van Rome. Frati is door het team van Ferrari gevraagd om naar Japan af te reizen. Saillant en Frati hebben uitgebreid gesproken met het medisch team dat zich met de gezondheid van Bianchi bezighoudt, zodat zij de familie zo goed mogelijk kunnen adviseren.

Verdere updates worden volgens Marussia naar buiten gebracht wanneer dit gepast is.