'Brussel keurt Franse begroting af'

De Europese Commissie staat op het punt om de Franse begroting voor volgend jaar af te keuren, omdat de plannen het begrotingstekort onvoldoende terug weten te dringen. Dat meldden Europese ambtenaren maandag aan de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Mogelijk moet ook Italië zijn begrotingsplannen voor volgend jaar herzien.

In de nieuwe begroting, die vorige maand werd gepresenteerd, komt het tekort van de Franse regering volgend jaar uit op 4,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat is aanmerkelijk hoger dan de drie procent die Frankrijk eerder had beloofd en die ook is vastgelegd in de Brusselse begrotingseisen.

Ondanks eerdere waarschuwingen weigeren de Fransen vooralsnog iets aan hun overheidsfinanciën te doen. Volgens Parijs heeft het namelijk geen enkele zin verder te bezuinigen en zo de economische vooruitzichten verder te laten verslechteren. Voor de nieuwe commissie staat echter de geloofwaardigheid op het spel, aldus de zakenkrant.

Naast Frankrijk dreigt ook Italië niet aan de Brusselse begrotingseis te voldoen. De Italianen krijgen volgens de Wall Street Journal daarentegen mogelijk wat clementie, omdat ze de afgelopen jaren harder hebben gewerkt aan het terugdringen van het begrotingstekort.