Dordrecht: 'Geen ebola maar malaria'

Het zal nog zeker tot maandag duren voordat bekend is of de man die is opgenomen in het ziekenhuis in Rotterdam daadwerkelijk ebola heeft. Dat heeft de GGD in Dordrecht zondag gezegd.

De man uit Sierra Leone werd zaterdagavond opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Daar was hij eerder op de avond in elkaar gezakt op de huisartsenpost. Omdat hij ebolaverschijnselen heeft, werd hij meteen geïsoleerd en is daarna naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. Ook daar ligt hij afgeschermd van andere patiënten en mogen artsen hem alleen met beschermende kleding behandelen. De GGD en het RIVM houden mensen die met hem op de huisartsenpost zijn geweest, in de gaten of zij ook ziek worden.

De ruimte waar de man niet lekker werd, wordt schoongemaakt. Patiënten op de spoedeisende hulp in Dordrecht hebben geen enkel risico gelopen, benadrukt het ziekenhuis. Ook mensen die in het Erasmus MC liggen hoeven zich volgens dat ziekenhuis geen zorgen te maken.

Update 18:35
Novum meldt: de man die zaterdag met ebolaverschijnselen werd opgenomen in het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht heeft naar alle waarschijnlijkheid geen ebola. Dat blijkt uit eerste bloedtesten in het Erasmus MC, bevestigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag. De man heeft malaria.

Voor de definitieve uitslag is nog een tweede test nodig, die wordt uitgevoerd in Hamburg. De uitslag wordt over enkele dagen verwacht. Als die hetzelfde is, kan met zekerheid worden gesteld dat de patiënt tijdens zijn reis vanuit Sierra Leone naar Nederland geen besmettingsgevaar vormde voor de mensen in zijn omgeving.

De patiënt uit Dordrecht werd zondagochtend overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. De uitgevoerde testen wijzen op dit moment niet op een besmetting met het ebolavirus, benadrukken het ziekenhuis en het RIVM. Wel is de aanwezigheid van malaria vastgesteld, waarvoor hij wordt behandeld.

De patiënt wordt tot het einde van de incubatietijd gevolgd door de GGD, zodat eventuele nieuwe ziekteverschijnselen snel gesignaleerd kunnen worden. Het ebolaprotocol in het Erasmus MC blijft van kracht tot de resultaten van de tweede test bekend zijn.

De afgelopen weken werden vaker mensen opgenomen met symptomen van ebola. In alle gevallen bleek het loos alarm.