Duizenden banen voor thuishulpen gered

Ruim een derde van alle gemeenten heeft plannen ingediend in een poging zo veel mogelijk huishoudelijke hulpen aan het werk te houden. Als al die plannen worden goedgekeurd, kunnen ongeveer veertienduizend thuishulpen de komende twee jaar hun baan behouden. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag.

De gemeenten doen een beroep op de huishoudelijkehulptoelage. Die toelage dekt volgens De Telegraaf ongeveer de helft van wat een hulp per uur kost. Het overige deel moet door de hulpbehoevende zelf worden betaald. Naast Asscher is ook staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) bij de plannen betrokken.

Van de 154 gemeenten die voor de toelage hebben aangeklopt, kregen 108 de steun al toegezegd. De maatregel van het kabinet is niet alleen bedoeld om werkgelegenheid te behouden, maar ook om zogeheten alfaconstructies te bestrijden, waarbij bedrijven werksters als zelfstandig ondernemer in dienst nemen.

"Dit leidt tot echte banen en mensen kunnen op deze manier hun huishoudelijke hulp behouden", zo stelt Asscher aan de Tweede Kamer. Voor de toelage is door het kabinet 190 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de komende twee jaar.