'Seksfilmpjes in omloop op helft scholen'

Op ruim de helft van de middelbare scholen worden wel eens seksfilmpjes en naaktfoto's rondgestuurd. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van het tv-programma Eenvandaag. Het gaat vooral om selfies die gemaakt zijn met een smartphone.

Een op de zes jongeren heeft weleens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf gemaakt. De jongeren maken het beeld meestal op eigen initiatief, maar soms ook op verzoek van een ander. Een derde van de jongeren tussen de 12 en 24 heeft via internet weleens een verzoek gehad om een naaktfoto of -filmpje van zichzelf te maken.

Een op de negen jongens en meiden (elf procent) heeft zich weleens ontbloot voor de webcam, zo blijkt verder uit het onderzoek. Bij veertien procent kregen onbekenden het materiaal onder ogen.

Centrum voor seksuele gezondheid Sense hield een soortgelijk onderzoek. Daaruit kwam dat bijna een kwart van de scholieren weleens een naaktfoto of -filmpje van zichzelf heeft gemaakt. Zestig procent zegt weleens een materiaal te hebben ontvangen en een vijfde heeft weleens iets doorgestuurd naar een ander.

Vorige week bleek nog dat op twee Brabantse scholen seksfilmpjes circuleerden van minderjarige meisjes. Sense start maandag een campagne om jongeren te wijzen op 'de noodzaak van het aangeven van wensen en grenzen rondom seks'.