'Kwart homomannen slachtoffer geweld'

Bijna een kwart van de Nederlandse homomannen heeft wel eens te maken gehad met verbaal of fysiek antihomogeweld. Dat meldt de website gay.nl op basis van eigen onderzoek. De ondervraagden voelen zich desondanks niet onveilig op straat. Ze geven hun gevoel van veiligheid het cijfer 7,8.

Voor het onderzoek zijn 'enkele duizenden' bezoekers van het homocommunityplatform gevraagd naar onder meer hun gezondheid, uitgaven, en ervaringen met discriminatie. "Vooral het percentage van de respondenten dat in aanraking is gekomen met antihomogeweld choqueerde ons", aldus directeur Frederik van den Bosch.

Het COC is niet verrast door de resultaten, al blijft homogeweld schokkend, reageert voorzitter Tanja Ineke. In mei bleek uit onderzoek door het Verwey-Jonker Instituut nog dat het aantal meldingen van geweld tegen homoseksuelen en lesbiennes de afgelopen jaren is verdubbeld. De stijging komt mogelijk voor een deel door een hogere aangiftebereidheid, maar wijst volgens de onderzoekers ook op een feitelijke toename van het geweld.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2009 blijkt dat een derde van de homoseksuele homo- en bimannen in de zes maanden voor het onderzoek te maken had gehad met verbaal geweld. Vier procent was in die periode geslagen.

De cijfers van de politie komen vaak niet overeen met cijfers van enquêtes. Dat is bekend bij de politie, zegt adviseur discriminatie van de Nationale Politie Herman Renes in een reactie. Hij roept slachtoffers op zich te melden. "Want pas wanneer wij weten wat er op straat gebeurt, kunnen we er iets mee doen."