Stapel weer docent bij Fontys Tilburg

De omstreden wetenschapper Diederik Stapel, die in 2011 werd geschorst voor grootschalige wetenschapsfraude, werkt weer als docent. Hij is sinds kort aan de slag bij Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Dat bevestigt Nick Welman van Fontys woensdag aan Omroep Brabant.

Stapel geeft het vak sociale filosofie. ,,Hij is inderdaad docent op een soort freelance basis", zegt Welman. Volgens hem hebben de studenten zelf gevraagd om het vak. ,,Ze wilden zich ook focussen op carrières die mislukt zijn. Op mensen die in een zwart gat zijn gevallen, kennismaken met de schaduwkanten van roem en succes." Welman zegt dat de opleiding wel getwijfeld heeft om Stapel les te laten geven. Doorslaggevend was dat hij ,,de studenten veel te bieden heeft".

Oud-wetenschapper Stapel werkte als sociaal psycholoog voor de universiteiten in Tilburg, Groningen en Amsterdam (UvA). In 2011 kwam aan het licht dat hij jarenlang op grote schaal onderzoeksgegevens heeft verzonnen. Drie commissies bestudeerden zijn publicaties en concludeerden dat hij met zeker 55 artikelen en 10 boekhoofdstukken heeft gefraudeerd.

In juni 2013 schikte Stapel met justitie: hij accepteerde een werkstraf van 120 uur en verloor het recht op een aantal uitkeringen, ter waarde van circa 1,5 jaarsalaris.