Beginnende bestuurder sneller naar CBR voor rijtest

Beginnende bestuurders worden voortaan eerder bestraft als ze zich binnen vijf jaar gevaarlijk gedragen in het verkeer. Het Openbaar Ministerie stuurt weggebruikers sinds woensdag al bij twee in plaats van drie strafpunten naar het CBR voor een rijvaardigheidsonderzoek. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag.

De maatregel moet de verkeersveiligheid vergroten. Beginnende bestuurders zijn vaker betrokken bij verkeersovertredingen en ongelukken dan meer ervaren weggebruikers. Door de aangescherpte norm kan eerder actie worden ondernomen, verwacht Schultz. Jaarlijks halen zo'n 250 duizend mensen een rijbewijs.

Strafpunten worden uitgedeeld voor bumperkleven met hoge snelheid, grote snelheidsovertredingen en het veroorzaken van ernstige ongevallen. Het OM licht het CBR in als een bestuurder twee strafpunten heeft. Bestuurders verliezen dan tijdelijk hun rijbewijs en moeten een rijtest doen. Slagen ze niet, dan moeten ze hun rijbewijs inleveren.

De periode van vijf jaar is bedoeld voor iedereen die vanaf zijn achttiende een rijbewijs haalt. Voor jongeren die op hun zestiende of zeventiende al een roze kaartje halen, geldt een periode van zeven jaar.

Met de maatregel trekt Schultz de regeling gelijk met het puntenrijbewijs voor alcoholgebruik. De norm daarvoor lag voor alle weggebruikers al op twee strafpunten.

De regeling geldt overigens niet voor weggebruikers die voor 1 oktober al een strafpunt hadden. Zij mogen nog twee keer in de fout gaan.