Rusland: 'VS hanteren geweldsmonopolie'

Op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN in New York heeft Rusland hard uitgehaald naar de VS. Dat meldt Yahoo!.

De Russische buitenlandminister Sergei Lavrov sprak vertegenwoordigers van 193 landen toe en stelde onder meer: "Washington heeft openlijk haar recht op eenzijdig gebruik van geweld afgekondigd om waar dan ook de eigen belangen te verdedigen. Militaire interventie is de norm geworden - ondanks de treurige resultaten die alle machtsoperaties van de VS in de afgelopen jaren hebben bewerkstelligd."

Lavrov sneert: "De door de VS geleide Westerse alliantie schildert zichzelf af als kampioen van democratie, rechtsorde en mensenrechten, maar verwerpt het democratische principe van soevereine gelijkheid van landen die in het VN-handvest is vastgelegd. Het probeert voor iedereen te besluiten wat goed en wat kwaad is."

De Rus stelt verder dat de EU en de VS 'de staatsgreep in Oekraïne' hebben gesteund en dat het Westen verantwoordelijk is voor het huidige conflict aldaar.

Hij laat daarbij achterwege dat de pro-Russische rebellen al vanaf het begin van het conflict in maart worden gesteund door Rusland met geld, training, troepen, wapens, munitie, gepantserde voertuigen, artillerie en staatspropaganda.