Dronken fietsers vinden het best

In het kader van 'wat iedereen al weet kun je ook onderzoeken' meldde de Rijksuniversiteit Groningen deze week dat nachtelijke fietsers in uitgaansgebieden bijna allemaal beschonken zijn. De meeste Amsterdamse fietsers lijken het wel best te vinden.

Stadszender AT5 toog dit weekeinde met blaastestzakjes naar het Leidseplein om zowel het alcoholgehalte als de meningen op te nemen van het fietsende uitgaanspubliek. De meerderheid vond niet dat ze teveel hadden gedronken om op hun tweewielers aan het verkeer deel te nemen.

"Vier biertjes? Dat is teveel", zei de verslaggever tegen een fietsmeisje dat een avondje in het café had doorgebracht. "Maar ik zal toch echt naar huis moeten", sputterde ze tegen, om vervolgens voor de zekerheid toch maar lopend uit beeld te verdwijnen. De meeste anderen reageerden op vergelijkbare manier en vonden dat ze nog prima thuis konden komen. "Als je aangeschoten bent of helemaal dronken, dan moet je niet gaan fietsen, dat is onverantwoordelijk", antwoordde een jongen evenwel.

Strikt genomen gelden voor fietsers dezelfde limieten als voor (ervaren) automobilisten. Dronken fietsers die de pech hebben over een autorijbewijs te beschikken kunnen een autorijverbod aan hun broek krijgen als ze worden betrapt. Doorgaans grijpt de politie echter alleen in als fietsers het echt te bont maken. Wellicht heeft oom agent ook gewoon liever dat ze hun stalen ros pakken in plaats van de auto of brommer.