Moeder wil geen Zwarte Piet op basisschool

Een moeder eist dat een Utrechtse basisschool Zwarte Piet uit het onderwijsaanbod schrapt. Ze heeft een procedure aangespannen bij het College voor de Rechten van de Mens omdat het schoolbestuur weigerde, melden het AD en de activistische website doorbraak.eu.

De moeder eist van de Professor Kohnstammschool in Utrecht-Oost dat het Zwarte Piet in woord en geluid verbiedt. Zij verwijt de school dat die haar kinderen geen discriminatievrije omgeving biedt, meldt doorbraak.eu. Haar kinderen zouden worden blootgesteld aan een karikatuur die zwarte mensen kwetst en vernedert. Dat gebeurt volgens haar niet alleen met het uitzenden van het Sinterklaasjournaal, maar ook in schoolopdrachten als 'corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet'.

De school is niet van plan Zwarte Piet te verbannen. "We hebben gezegd dat aan zo'n beslissing eerst een uitgebreide dialoog vooraf gaat. Daar is ze het niet mee eens", zegt voorzitter van het schoolbestuur SPO Utrecht Thea Meijer in de krant.

Wel denkt de school door de maatschappelijke discussie na over veranderingen. "We zijn nu aan het aftasten hoe we met alle stromingen rekening kunnen houden. Het is logisch dat het sinterklaasfeest op school moet blijven aansluiten op de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal."

Het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, oordeelt of op de school sprake is van discriminatie, maar kan geen sancties opleggen. Het college heeft niet eerder een zaak over Zwarte Piet behandeld. De zitting is op 15 oktober.