Asielzoekers opgevangen in Drents vakantiepark

Op vakantiepark Oranje in de gelijknamige Drentse plaats worden maximaal veertienhonderd asielzoekers opgevangen. Dat hebben het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de eigenaar van het vakantiepark afgesproken, meldt de gemeente Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt. In de loop van volgende week komen vermoedelijk de eerste asielzoekers aan in het park.

De vluchtelingen die er worden opgevangen, komen vooral uit Syrië. De overeenkomst is afgesloten voor drie jaar, met een mogelijkheid tot verlenging met nog eens twee jaar.

Tot de opvang in het vakantiepark is besloten vanwege de grote instroom van asielzoekers. Het aantal asielaanvragen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar is verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste halfjaar vroegen 12.280 vluchtelingen voor de eerste keer asiel aan, terwijl dat er in 2013 6220 waren.

Burgemeester Jan Broertjes stelt dat het college van burgemeester en wethouders zich realiseert dat een dergelijke grootschalige opvang grote impact heeft op het dorp Oranje. "Maar wij willen ook onze verantwoordelijkheid nemen voor deze maatschappelijk opgave, als overheid en vanuit medemenselijkheid."

Bij het park een accommodatie boeken, kan vanwege de opvang van asielzoekers niet meer, staat de lezen op de website van het park.