'F-16's te ouderwets om te vliegen boven Syrië'

De zes Nederlandse F-16's die meedoen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zijn te ouderwets om boven Syrië te vliegen. Door geavanceerd luchtafweergeschut in Syrië is alleen een operatie boven Irak veilig genoeg. Dat meldt het AD vrijdag op basis van bronnen rond het kabinet.

Nederland verkondigde eerder dat de F-16's Syrië zouden mijden omdat er nog geen volkenrechtelijk mandaat is om in te grijpen. Dit speelt vooral een rol voor regeringspartij PvdA. Maar volgens het AD spelen nu ook 'minder hoogdravende' argumenten een rol en heeft de VVD een militaire reden om niet boven Syrië te vliegen.

De Nederlandse straaljagers zijn veel zichtbaarder voor de moderne vijandelijke radar dan de Amerikaanse F-22's, aldus de krant. De F-22 is de duurste en meest geavanceerde straaljager ter wereld. Het vliegtuig kost 150 miljoen dollar en wordt uitsluitend aan de Verenigde Staten geleverd. De F-16 steekt daar schril bij af en heeft meer kans te worden neergehaald.

Het kabinet heeft de optie opengelaten om de missie uit te breiden, maar volgens het AD is de kans 'zeer waarschijnlijk' dat de F-16's gedurende de hele missie in Irak gaan bombarderen. De Tweede Kamer zal zich naar verwachting donderdag uitspreken over deelname aan de missie tegen IS.