'Stuur overtollige kaas als voedselhulp naar SyriŰ'

De Europese Unie moet de kaas die over is vanwege de Russische importban opkopen en verschepen naar Syrië als voedselhulp. Dat zegt directeur van brancheorganisatie voor kaashandelaren Gemzu Onno Boersma donderdag in Het Financieele Dagblad. Hij reageert hiermee op het stopzetten van de Europese steun voor kaasboeren vanwege dubieuze claims.

"Er is nu meer kaas dan de markt kan hebben", stelt Boersma. "Als Europa de kaas opkoopt en naar brandhaarden stuurt waar ze normaal niet van onze kazen kunnen genieten, dan haal je de kaas uit de markt en help je daar mensen." Het FD tekent aan dat bederfelijke producten doorgaans niet als voedselhulp worden ingezet.

De Europese Commissie besloot woensdag de financiële steun aan kaasboeren, die daarmee opslagfaciliteiten konden betalen, stop te zetten. Volgens de commissie maakten allerlei bedrijven die normaal helemaal niet zo veel producten naar Rusland exporteren, aanspraak op de steun.

Het stopzetten van de steun is volgens Boersma 'heel vervelend'. Bedrijven wist nog geen week wat precies de criteria waren voor de steun. "De Europese Commissie had meer tijd moeten nemen om de regeling beter op orde te krijgen", zegt hij tegen FD.