Nederlandse zwaardmeester in Game of Thrones

Mishaël Abia Lopes Cardozo heeft een rol bemachtigd in de fantasyserie Game of Thrones. "Ik mag nog niks verklappen over mijn rol, maar het is er een met tekst. En ik speel met onder anderen Peter Dinklage en Conleth Hill, oftewel Tyrion en Varys", zegt hij donderdag in De Telegraaf. Vorige week stond hij nog op de set in Ierland.

De 42-jarige Lopes Cardozo is hiermee, na Carice van Houten en Michiel Huisman, de derde Nederlander die in de serie is te zien. Alleen is de Haarlemmer van huis uit geen acteur, maar een heuse krijgskunstenaar die het zwaardvechten internationaal naar een hoger niveau wil tillen. Zeker op het scherm en het witte doek.

"We hebben gepraat over hoe de Europese oude krijgskunsten authentieker in beeld kunnen worden gebracht", vertelt Lopes Cardozo. "Wij kenners zitten vaak met kromme tenen voor de tv als voor zulke scènes een willekeurige stuntman wordt ingehuurd. Dat is alsof je tegen een taxichauffeur zegt: ga jij maar even in een F-16 vliegen."

De zwaardmeester is niet alleen te zien in Game of Thrones. Hij heeft ook andere rolletjes weten te bemachtigen, waaronder in het binnenkort op dvd te verschijnen Richard the Lionheart: Rebellion. Daarin speelt hij een Duitse ridder, Wilhelm.