Tweehonderd ontslagen bij automaker Saab

De Zweedse autofabrikant Saab ontslaat tweehonderd medewerkers. Er is te weinig werk omdat de hervatting van de productie verder is uitgesteld vanwege geldproblemen. Dat meldde eigenaar National Electric Vehicle Sweden (NEVS) woensdag.

Het personeel was sinds eind mei aangehouden, toen de productie vanwege financieringsproblemen werd stilgelegd. De verwachting was toen nog dat de productie snel weer zou worden opgestart. Nu denkt Nevs dat een beslissing daarover nog wel even op zich laat wachten, waardoor het te duur wordt al het personeel in dienst te houden.

De medewerkers, ongeveer een derde van het totale personeelsbestand, komen nog deze maand op straat te staan, om zo snel mogelijk kosten te kunnen besparen. De werknemers die overblijven, moeten de fabriek in goede conditie houden voor als de productie alsnog wordt hervat.

Saab werd in 2012 overgenomen door NEVS, een speciaal voor Saab door Aziatische investeerders opgericht bedrijf. Daarvoor was het Nederlandse Spyker de eigenaar. Onder dat bedrijf ging Saab failliet, om vervolgens een doorstart te maken.