Vaticaan plaatst hoge geestelijke onder huisarrest

Het Vaticaan heeft zijn voormalige ambassadeur voor de Dominicaanse Republiek dinsdag onder huisarrest geplaatst nadat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem is begonnen. Het is voor het eerst dat een hooggeplaatste functionaris van het Vaticaan vervolgd wordt voor seksueel misbruik van jongeren.

Josef Wesolowski werd in juni uit zijn ambt gezet nadat een rechter in het Vaticaan hem schuldig achtte aan misbruik. Hij kreeg de zwaarste straf in het kerkelijk recht: laïcisering, een terugkeer naar een leven als leek.

Volgens het Vaticaan kan Wesolowski om gezondheidsredenen meer beperkingen dan huisarrest niet aan. Het staatje heeft weliswaar een aantal kleine politiecellen, maar geen geschikte cellen voor langere termijn.

De Heilige Stoel trok de in Polen geboren geestelijke in augustus 2013 terug nadat de aartsbisschop van Santo Domingo paus Franciscus had verteld over geruchten dat Wesolowski tienerjongens had misbruikt. Volgens justitie betaalde hij ze om te masturberen. Naast de Poolse autoriteiten startte ook de Dominicaanse justitie een onderzoek. De zaak werd niet doorgezet omdat Wesolowski volgens het Vaticaan diplomatieke immuniteit genoot. Die is vorige maand geschrapt.