Franse Syriëgangers door vergissing vrij

Door een misverstand zijn drie Franse vermoedelijke jihadgangers op vrije voeten. De drie, die in Syrië waren geweest en vastzaten in Turkije, werden door de politie aldaar naar huis gestuurd. De Franse politie wist echter van niets, waardoor het drietal niet werd aangehouden.

De zaak leidt in Frankrijk tot grote ophef, temeer daar de autoriteiten in eerste instantie meldden dat de verdachten opgepakt waren op het vliegveld van Orly. Ze bleken echter naar Marseille gevlogen te zijn en zonder problemen door de paspoortcontrole naar buiten te zijn gewandeld.

De advocaten van de drie mannen zeiden woensdag dat de Syriëgangers niet op de vlucht zijn en bereikbaar zijn voor vragen van de politie. Een van hen is de voormalige zwager van een gedode extremist die twee jaar geleden in Zuid-Frankrijk een bloedbad aanrichtte.

De Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian sprak op het radiostation France-Info van een 'enorme vergissing'. Die zou vooral veroorzaakt zijn door gemankeerde samenwerking met de Turkse autoriteiten.