Dood drie jihadisten bevestigd door terrorismebestrijder

Bij de Amerikaanse luchtaanvallen op de Islamitische Staat (IS) in Syrië zijn inderdaad drie Nederlandse jihadisten omgekomen. Het was bekend dat ze naar Syrië waren vertrokken, stelt nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof volgens de NOS.

De dood van Nederlandse jihadisten werd eerder dinsdag gemeld door een jihadstrijder die in de Syrische stad Aleppo zegt te verblijven. De strijder, Muhajiri Sháám, plaatste ook video's waarin hij voor een vernietigd gebouw praat over de aanval.

Sháám riep ook op 'een stevige daad' tegen Nederland te verrichten. Ook waarschuwt hij op Twitter voor vergelding. "Als het westen wordt opgeschrikt met een aanslag die zijn weerga niet kent. Onthoud dan dat dat komt door dit soort misdaden tegen de moslims!", schreef hij.

Justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. De jihadist noemt dat 'hypocriet' en stelt dat de Tweede Kamer beter kan worden onderzocht omdat die in meerderheid de bombardementen van de VS steunt.

De Verenigde Staten en vijf Arabische landen zijn dinsdag begonnen met luchtaanvallen op doelen van de extremistische organisatie IS. Tot nu toe vielen de VS alleen doelen van IS aan in Irak.