Van Rijn: campagne over veranderingen in zorg

Met een 'massieve campagne' gaat de overheid Nederlanders vanaf komende maand informeren over de grootschalige veranderingen die 1 januari worden doorgevoerd in de zorg. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dinsdagavond gezegd tijdens het debat over de Wet langdurige zorg (Wlz).

"Er komt een vrij massieve campagne om zoveel mogelijk mensen te kunnen voorlichten over de veranderingen in de zorg", zei Van Rijn. "In oktober start een massacampagne via radio en televisie, er komen informatiefolders beschikbaar en er wordt een informatiepunt langdurige zorg ingericht met een gratis telefoonnummer."

Ook zullen mensen die op dit moment gebruik maken van de langdurige zorg persoonlijk worden ingelicht door gemeente, zorgkantoor of zorgverzekeraar. Van Rijn wees er verder op dat op dit moment al de website 'Hoe verandert mijn zorg?' bestaat met informatie over de veranderingen van de zorg in 2015.

De Tweede Kamer buigt zich momenteel over het sluitstuk van de grootschalige hervormingen in de zorg. De Wlz moet vanaf 2015 de zorg voor de kwetsbaarste groepen regelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen en gehandicapten die 24 uur per dag zorg nodig hebben.

De wet heeft als uitgangspunt mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Daarmee denkt Van Rijn niet alleen tegemoet te komen aan de wensen van steeds meer mensen, maar hoopt hij ook flink wat geld te besparen. De wet vervangt grotendeels de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.