IS zet nieuwe video Britse gijzelaar online

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag een nieuwe video van de Britse gijzelaar John Cantlie op het internet geplaatst. In het filmpje, dat 'Leen mij uw oren' heet, vertelt de journalist dat de Verenigde Staten een grote fout maken door IS in Irak en Syrië aan te vallen. "We hebben sinds Vietnam niet meer zo'n potentiële puinhoop aanschouwd", aldus Cantlie.

De verslaggever zegt dat de mujahedin sterker dan ooit zijn. Het Westen heeft blijkbaar niets geleerd uit het verleden door zich weer in alle haast in een grootschalige oorlog te storten, aldus Cantlie. De journalist vertelt dat Washington en zijn bondgenoten eerder dit jaar zaten 'te slapen' toen zij volledig overvallen werden door de snelle groei van IS.

"Obama noemde de Irakoorlog van Bush eerder een 'domme oorlog'", aldus Cantlie. "Nu mengt hij zich opnieuw in het land om het pro-Amerikaanse marionettenbewind in Bagdad te hulp te schieten. Maar de halfslachtige betrokkenheid van de VS bewijst dat Obama IS helemaal niet echt wil verslaan."

Cantlie zei zich in de steek gelaten te voelen door zijn regering. De journalist werd in juli 2012 samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans door IS ontvoerd in Syrië. Het Vrije Syrische Leger, een gematigde strijdgroep die wordt gesteund door de VS, wist het tweetal te bevrijden. Enkele maanden later werd Cantlie opnieuw gevangengenomen.