Australië ziet marteling niet meer door de vingers

Het is de Australische inlichtingendienst voortaan expliciet verboden gevangenen te martelen. De regering in Canberra is gezwicht voor de publieke verontwaardiging en ziet er vanaf de ASIO onschendbaarheid voor foltering te verlenen.

Procureur-generaal George Brandis wees er maandag op dat de Australische wet marteling met zoveel woorden verbiedt. Daarom kan de overheid nooit instemmen met een ASIO-operatie waarbij gemarteld wordt, zei hij. Inlichtingenpersoneel blijft in het vervolg onschendbaar voor kleine vergrijpen, maar daaronder mag volgens Brandis niet foltering vallen.

Brandis voegt foltering toe aan de lijst met uitzonderingsdelicten, die verder moord, seksueel misbruik, het toebrengen van zwaar letsel en van ernstige schade aan eigendommen bevat. "Ik heb besloten een uitdrukkelijk verbod op marteling toe te voegen voor speciale inlichtingenoperaties", zei de procureur-generaal. "Ik wil onderstrepen dat er geen wettelijke aanleiding is om dit te doen. Ik doe dit omdat het iets is dat de ASIO graag in de wetgeving uitgedrukt ziet om te voorkomen dat dit debat afdwaalt naar een kwestie die afleidt van de hoofdzaak."

De nieuwe chef van de ASIO sloot zich bij Brandis' woorden aan en benadrukte dat zijn dienst zich in het heden noch het verleden van marteling heeft bediend. Criticasters van de ASIO als rechtsgeleerde George Williams van de University of South Wales noemen het folterverbod echter wel degelijk noodzakelijk. Zij klagen dat de inlichtingendienst zijn boekje de afgelopen jaren te buiten is gegaan, terwijl daar in Australië helemaal geen aanleiding voor was.