Duizenden doen mee aan klimaatprotest New York

Een enorme mensenmassa is zondag in New York de straat opgegaan om beleidsmakers op te roepen iets te doen aan de opwarming van de aarde. Aan beroemde mensen was geen gebrek: onder anderen secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, ex-vicepresident Al Gore en burgemeester Bill de Blasio liepen mee in de optocht.

In de hele wereld werd zondag betoogt voor de bescherming van het klimaat, maar de optocht in New York was een van de grootste. Volgens de organisatie waren er ruim driehonderdduizend mensen op de betoging afgekomen. In Londen gingen volgens de organisatie zo'n veertigduizend mensen de straat op. Ook in Amsterdam werd er een optocht gehouden.

Ook in Australië werd gemarcheerd en daar richtte de onvrede van de betogers zich vooral op de conservatieve premier Tony Abbott, wiens regering een CO2-belasting heeft ingetrokken en financiering voor instanties die zich over klimaatverandering buigen teruggeschroefd.

De optochten werden gehouden in de aanloop naar een top van de Verenigde Naties. Meer dan 120 wereldleiders komen dinsdag bijeen om te praten over een nieuw klimaatverdrag, dat eind 2015 bewaarheid zou moeten worden.