Uitslag Feyenoord - Ajax

Ajax heeft in De Kuip op een miraculeuze manier de wedstrijd tegen Feyenoord gewonnen. De Rotterdamse club kreeg een hoop kansen, het raakte onder meer drie keer de lat, maar zag dat de regerend landskampioen met de drie punten naar huis ging door een vroege goal van Van Rhijn; 0-1.

Feyenoord begon al sterker aan het duel, het zette veel druk op Ajax en kreeg de beste kansen. Binnen het kwartier had Feyenoord al vier goede mogelijkheden gehad. Eerst raakte Clasie nog binnen de minuut de lat, waarna Schaken twee minuten later hetzelfde deed. Verdediger Van Beek kopte in de tiende minuut ook tegen het houtwerk, waarna ook nog een goed schot van Kazim-Richards volgde dat net naast ging.

De Amsterdammers waren daarentegen effectiever en waren zelfs al op voorsprong gekomen in de zesde minuut. Van Rhijn nam een vrije trap van 25 meter, welke over de muur ging en in de hoek krulde. Zijn voormalig teamgenoot Vermeer stond op de lijn genageld en kon de voorsprong niet voorkomen.

Vermeer kijkt toe hoe vrije trap van Van Rhijn in het doel verdwijnt. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Nadat Feyenoord was uitgeraasd kwam Ajax iets uit schulp, wat resulteerde in een schot van El Ghazi die werd gekeerd door Vermeer. De daarop volgende corner werd door Sigthórsson voorlangs gekopt. Echter kwam de meeste dreiging vanuit de Rotterdammers, die continu de duels wisten te winnen van de regerend landskampioen. Het leverde vlak voor rust nog een grote kans op voor Kazin-Richards, die Moisander aftroefde maar de bal nog knap naast een vrijwel open doel wist te schieten.

Na rust kwam Ajax wat beter uit de startblokken en kreeg via Sigthórsson de eerste kans. Hij schoot echter op de vuisten van Vermeer. Feyenoord probeerde vervolgens weer de druk op te voeren op de Amsterdammers, maar wisten maar mondjesmaat in de zestien te komen.

Kazim-Richards in duel met Veltman. (PRO SHOTS/Kay Int Veld)

Een kwartier voor tijd kwam er dan toch weer een kans voor Feyenoord. Boëtius kopte een vrije trap door, welke fraai werd gered door Cillissen. Het was voor de ploeg het teken om alles of niets te gaan spelen, na onder meer het inbrengen van Manu en Te Vrede. Echter werd het voor de Rotterdammers steeds lastiger om een gaatje te vinden in de defensie van Ajax, dat zelf nog een goede kans kreeg via Duarte. Klaassen had een mooie actie over rechts, hield het overzicht, maar zag dat Duarte de bal naast werkte.

In blessuretijd waren er dan nog twee grote kansen voor Feyenoord, beide na goed werd van Manu. In beide gevallen vond hij Te Vrede die eerst de bal via Van Rhijn niet over de lijn zag gaan en vervolgens Cillissen zijn kopbal over zag tikken. Het bleken de laatste kansen in deze uitgave van de Klassieker, waarin Feyenoord geen loon na werken kreeg en zichzelf nog verder zag afglijden op de ranglijst. Ajax kwam goed weg en boete zijn tweede zege op een rij in de competitie.