Nederland overweegt militaire hulp aan bevechten IS

Nederland 'overweegt' een militaire bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vrijdag tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. Nederland verleent al humanitaire en politieke steun aan Iraakse en Syrische burgers.

De internationale gemeenschap heeft 'te lang aan de zijlijn gestaan van dit onacceptabele geweld in de regio', sprak Timmermans de leden van de Veiligheidsraad toe. Volgens hem heeft het uitblijven van actie in Syrië de afgelopen drie jaar de vorming van deelgroepen van IS in de hand gewerkt. Timmermans liet weten zich daarom gesterkt te voelen door de eensgezindheid van de andere aanwezige vertegenwoordigers in Veiligheidsraad die zich uitspraken tegen IS. ''De brutaliteit van IS choqueert en verontrust ons allen'', zei Timmermans.

In zijn voordracht in de Veiligheidsraad prees Timmermans Turkije voor het openen van de grens met Syrië eerder vandaag bij Kobani. Hij sprak van een bijzonder 'vertoon van menselijkheid' en gebruikte dit voorbeeld om te hameren op het belang van regionale samenwerking voor het oplossen van het conflict in Syrië en Irak. Timmermans liet weten hierin ook een belangrijke rol weggelegd te zien voor de nieuwe Iraakse regering. ''Ik roep mijn Iraakse partners op om een geloofwaardige koers te varen op weg naar eenheid in het land'', aldus de buitenlandminister.

Timmermans nam deel aan deze bijeenkomst in de Veiligheidsraad op uitnodiging van zijn Amerikaanse collega John Kerry. Voorafgaand aan de zitting gaf Timmermans al aan 'a priori' geen enkel middel te schuwen als bijdrage in de strijd tegen IS. Hoewel de Verenigde Staten en Frankrijk al militaire middelen inzetten tegen strijders van de terroristische organisatie zei Timmermans dat eerst de internationale strategie duidelijk moet zijn alvorens eventuele militaire middelen in te zetten.