Zijlstra: belastingherziening niet overhaasten

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is niet van plan om al voor 1 februari met concrete voorstellen te komen voor de herziening van het belastingstelsel, zoals D66 en CDA willen. Dat bleek woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Zijlstra vindt zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid, zei hij in reactie op vragen van D66-leider Alexander Pechtold. Ook wil hij graag dat oppositiepartijen met voorstellen komen, zei Zijlstra. Hij streeft naar een breed draagvlak in het parlement.

Een hervorming van het belastingstelsel gaat uit de aard der zaak veel tijd kosten, zei Zijlstra. "We moeten goed kijken naar de gevolgen voor de mensen thuis. We moeten niet de indruk wekken dat je dit wel even in een achternamiddag regelt."

Zijlstra zei dat met de VVD over veel te praten is. "Er zullen voor iedereen punten in zitten die we niet leuk vinden." Wel herhaalde hij dat de belasting op vermogen niet mag worden verhoogd. Wel wil Zijlstra graag dat deze belasting niet langer wordt geheven over een fictief rendement van vier procent, zoals nu het geval is.

Als het aan Zijlstra ligt, wordt de vermogensbelasting straks geheven over het werkelijk behaalde rendement. Daarbij maakt het niet uit of iemand veel of weinig spaargeld heeft. "Dit is het wegnemen van een onrechtvaardigheid, geen inkomenspolitiek."

Zijlstra wil de belastingherziening gepaard laten gaan met lastenverlichting, net als het kabinet. De miljarden die daarvoor nodig zijn, moeten komen uit meevallers. "Het kabinet heeft grote hervormingen doorgevoerd. Die gaan er de komende jaren voor zorgen dat we geld overhouden."