D66 en CDA willen duidelijkheid belastingstelsel

Het kabinet moet zo snel mogelijk duidelijk maken hoe het het belastingstelsel wil hervormen. D66 en CDA willen de plannen voor 1 februari beoordelen zodat hervormingen al vanaf 2016 kunnen worden doorgevoerd.

Beide oppositiepartijen willen hierover tijdens de algemene politieke beschouwingen een motie indienen, zo bevestigt een woordvoerder van D66. Als de plannen er voor 1 februari liggen, kunnen ze nog worden meegenomen in de plannen van het rijk voor 2016. Zo niet, dan gaat kostbare tijd verloren, vrezen beide partijen.

Het kabinet maakte dinsdag tijdens Prinsjesdag bekend het belastingstelsel te willen hervormen. Op termijn moeten honderdduizend banen worden gecreëerd door de lasten op arbeid met vijftien miljard euro te verlagen.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zei dinsdag volgend jaar een uitgebreid plan te willen presenteren. Wanneer is onduidelijk, maar Wiebes zei wel dat als alles meezit, de eerste maatregelen al in het Belastingplan van 2016 kunnen worden verwerkt. De uitvoering van het hele plan wordt over vele jaren uitgesmeerd.