Borstimplantatentekort plaagt Venezuela

In Venezuela, dat al maanden kampt met een tekort aan diverse basisgoederen, is een gebrek ontstaan aan een nieuw product: borstimplantaten. In het land, waar een borstvergroting voor met schoonheid geobsedeerde Venezolanen geen uitzonderlijk verschijnsel is, heeft het tekort tot flink wat opschudding en wanhoopsdaden geleid.

Vrouwen nemen nu dikwijls hun toevlucht tot implantaten die te groot of te klein zijn of die zijn vervaardigd in China, waar minder hoge kwaliteitsstandaarden gelden. Dit leidt geregeld tot onfraaie resultaten of gezondheidsproblemen, zoals lekkende implantaten.

Voorheen hadden de Venezolanen toegang tot producten die waren goedgekeurd door Amerikaanse instellingen. Volgens artsen is hier tegenwoordig met geen mogelijkheid meer aan te komen. Door strikte valutacontroles hebben Venezolaanse ondernemers niet langer het geld om buitenlandse goederen te importeren.

Het is wellicht niet het schrijnendste tekort waar het Zuid-Amerikaanse land ooit mee gekampt heeft, maar de problemen hebben wel een geestelijke impact op de Venezolanen, voor wie uiterlijk vaak belangrijk is. "De vrouwen klagen", aldus voorzitter van de Vereniging van Plastisch Chirurgen Ramon Zapata. "Venezolaanse vrouwen zijn erg veel met hun gevoel van eigenwaarde bezig."

Het socialistische land kent een van 's werelds hoogste aantallen 'boob jobs' per jaar. Vorig jaar werden naar schatting zo'n 85 duizend borstvergrotingen uitgevoerd. Alleen in de VS, Brazilië, Mexico en Duitsland - allemaal landen met aanzienlijk meer inwoners - werden meer operaties voltrokken.

De gefrustreerde vrouwen kunnen niet op veel begrip van de regering rekenen. Het consumentisme dat kleeft aan plastische chirurgie staat haaks op de socialistische revolutie die het regime propageert. De vorig jaar overleden president Hugo Chávez noemde de ingrepen 'monstrueus' en verzette zich tegen de praktijk om meisjes een borstvergroting cadeau te doen voor hun vijftiende verjaardag.