Doom draait op Canon-printer

Het is security-researcher Michael Jordon na vier maanden gelukt om Doom op een draadloze Canon Pixma werkend aan de gang te krijgen. Hij deed dit om aan te tonen dat apparaten die zonder wachtwoord aan het internet aangesloten zijn een groot beveiligingsrisico met zich kunnen meebrengen.

De Canon Pixma heeft geen beveiliging op de ingebouwde webserver in het apparaat. Gebruikers konden zonder username of wachtwoord de status opvragen van de printer via het internet. Het grote probleem is dat blijkbaar je ook bij de versleutelde firmware kunt komen via de update-mogelijkheid. Michael Jordon wilde op een ludieke wijze aantonen dat de beveiliging erg slecht was en heeft in vier maanden de versleuteling van de firmware gekraakt, een eigen firmware met Doom erin gemaakt en opnieuw versleuteld aangeboden via internet aan de update-mogelijkheid van de printer.

Deze versie van Doom ziet er niet geheel uit als we het kennen van pc, maar dat komt omdat de software niet alles ondersteunt wat een normale pc wel doet. Michael Jordon is niet van plan de problemen met het spel op te lossen, hij is er helemaal klaar mee. Het beveiligingslek wordt ondertussen gedicht door Canon, dus helaas, geen Doom meer op het werk op de printer.

Doom op Canon-printer (BBC)