Nederlandse violiste wint concours in Freiburg

De Nederlandse violiste Rosanne Philippens heeft zaterdag de eerste prijs op het Internationaal Vioolconcours in Freiburg (Duitsland) in de wacht gesleept. Aan de prijs is vijftienduizend euro verbonden. De jury vond Philippens' interpretatie van het tweede vioolconcert van Prokofjev het meest overtuigend.

Na vier voorrondes met violisten uit tien landen moest Philippens de strijd aangaan met de Israëlische Nitzan Bartana en de Duitse Angelo de Leo. De Nederlandse werd in de finale begeleid door het Philharmonisches Orchester Freiburg onder leiding van Johannes Knapp. Philippens won ook de Orchesterpreis, waardoor ze een tweede keer met dat orkest mag optreden.

Het Internationaal Vioolconcours in Freiburg is de opvolger van het Louis Spohr-concours, dat sinds 1976 elke vier jaar wordt gehouden. De jury bestond onder meer uit twee voormalige concertmeesters van het Berliner Philharmoniker, Thomas Brandis en Rainer Kussmaul.

De 27-jarige Philippens studeerde in juni 2009 cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In datzelfde jaar won ze het Oskar Back Concours. Tegenwoordig maakt ze deel uit van het Amsterdam Ensemble.