Van Aartsen: laat gemeenten belasting innen

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om belastingen te heffen, die nu door het rijk worden geïnd. Hiervoor moeten wel de rijksbelastingen omlaag. Dat vindt burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen, zegt hij in Het Financieele Dagblad van vrijdag.

Steden krijgen wereldwijd een steeds grotere rol op economisch en bestuurlijk gebied, stelt de VVD'er. Daar horen volgens hem ook betere sturingsmiddelen bij, zoals het heffen van belasting. "De collectieve lasten mogen niet omhoog, dus de rijksbelastingen moeten dan dalen."

Volgens Van Aartsen is het niet meer van deze tijd dat Nederlandse gemeenten geen eigen belastinggebied hebben. Veel Europese steden hebben dat wel. "Groei komt niet aan de tekentafel van de landelijke overheid tot stand, maar in de steden."

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) noemt het voorstel 'op zichzelf een interessante gedachte' en 'niet onlogisch'. "Maar er zitten wel veel haken en ogen aan", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

Als voorbeeld noemde hij de verschuiving van de inkomstenbelasting naar de lokale belasting. De inkomstenbelasting is inkomensafhankelijk, lokale belastingen niet per se. "Wat betekent dat voor de inkomensverdeling? Er zijn echt nog wel wat dingen om over na te denken."