Typhoon maakte beste album van afgelopen jaar

Typhoon heeft donderdagavond de 3voor12 Award gewonnen. De rapper kreeg de prijs voor het beste Nederlandse album van de afgelopen twaalf maanden voor zijn plaat Lobi Da Basi, die in juni verscheen.

De jury noemde Lobi Da Basi een 'supercompleet album zoals dat tegenwoordig bijna niet meer gemaakt wordt'. "Het lijkt wel een boek, een kunstwerk met een kop en een staart, waarin je persoonlijk toegesproken lijkt te worden", oordeelde de jury. "De muziek verrast vanaf de eerste noot: het is een warme, intieme plaat met een optimistische melancholie door de prachtige blazersarrangementen."

Typhoon maakt volgens de jury onder leiding van 3voor12-eindredacteur Willem van Zeeland geen hiphop, maar 'poëzie op een hiphopbeat'. "Zijn stem danst op de muziek en de scherpe gevatte teksten grijpen de tijdsgeest."

Voor de 3voor12 Award waren dit jaar twaalf albums in de race. Typhoon liet onder anderen Blaudzun, Thomas Azier, De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig achter zich. De prijs werd dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Aan de 3voor12 Award is een bedrag van 1203,12 euro verbonden. Eerder wonnen onder anderen Voicst, Opgezwolle en Moss de prijs. Vorig jaar maakte Jacco Gardner het beste album.