Voornaamste Prinsjesdag-cijfers uitgelekt

De belangrijkste cijfers van Prinsjesdag liggen op straat. De NOS zegt donderdagavond te beschikken over de voornaamste cijfers uit de Macro-Economische Verkenningen, een stuk van het Centraal Planbureau (CPB) dat dinsdag op Prinsjesdag officieel openbaar wordt.

De werkloosheid daalt volgend jaar verder naar 605 duizend mensen, van ongeveer 650 duizend nu. De economische groei wordt geraamd op 1,25 procent. De koopkracht gaat er voor veel groepen iets op vooruit. Het begrotingstekort daalt zoals verwacht verder naar 2,1 procent.

De cijfers betekenen dat het CPB zijn verwachtingen voor volgend jaar niet heeft aangepast na de publicatie van de meest recente cijfers, vorige maand. Eerder deze week lekten via RTL al koopkrachtcijfers uit.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn woedend over de vele lekken. Zij krijgen pas vrijdag alle begrotingsstukken van het kabinet, onder embargo tot en met dinsdag. Kamerleden die op lekken worden betrapt, kunnen worden gestraft.

Premier Mark Rutte (VVD) liet eerder donderdagavond weten dat hij geen reden ziet om een onderzoek in te stellen naar de lekken, zoals een deel van de oppositie eist. Hij wees erop dat de embargoregeling is afgesproken met de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer.

Voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer zei woensdag dat zij het liefst zou zien dat begrotingsstukken openbaar worden zodra ze klaar zijn, en niet geheim moeten blijven tot Prinsjesdag. Het kabinet wil daar echter niet aan, zei Van Miltenburg.