Opstelten legt 'gevoelige' nevenfunctie neer

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maakt sinds woensdag geen deel meer uit van het comité van aanbeveling van het Rotterdamse Gergiev Festival. Dat bevestigt donderdagochtend een woordvoerder van Opstelten naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Ook wordt onderzocht of Opstelten niet ten onrechte nog meer nevenfuncties bekleedt.

De naamgever van het festival, de dirigent Valery Gergiev, staat bekend als een vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Ook steunde Gergiev eerder de omstreden Russische wet die 'homopropaganda' verbiedt.

Volgens de woordvoerder van Opstelten is sprake van een 'administratieve fout' bij het aantreden van Opstelten. Ministers mogen er geen nevenfuncties op nahouden. Het Gergiev Festival is er doorheen geglipt, aldus de zegsman.

De woordvoerder wijst erop dat Opstelten in zijn vorige leven als burgemeester van Rotterdam in 'tientallen' van dit soort comités zat. Mogelijk maakt Opstelten deel uit van nog vijf van dergelijke comités, waaronder het Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud. Dat fonds is al te kennen gegeven dat Opstelten zijn aanbeveling intrekt. Ook de overige nevenfuncties zullen worden beëindigd.

Het Gergiev Festival is een groot muziekfestival in Rotterdam. In het comité van aanbeveling zitten onder anderen de burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) en de president-directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf. Op de website staat een verklaring van Gergiev waarin hij de aanslag op vlucht MH17 veroordeelt en zijn medeleven betoont aan de nabestaanden.