Brabander biecht diefstal uit Gouden Koets op

Een 83-jarige man uit Sleeuwijk heeft in een brief aan koning Willem-Alexander opgebiecht dat hij meer dan vijftig jaar geleden een goudkleurig koord uit de Gouden Koets heeft meegenomen. De man kreeg het koord in handen toen hij als brandwacht samen met twee anderen op een tentoonstelling in Rotterdam de koets moest bewaken, heeft hij gezegd tegen Omroep Brabant.

De Gouden Koets werd op de tentoonstelling maandenlang geëxposeerd. De mannen werden steeds brutaler en zouden zelfs tikkertje op, in en rond de koets hebben gedaan. Met zijn brandweerlaars bleef de 83-jarige man op een gegeven moment achter de de koninklijke bank hangen, waardoor hij een koordje losrukte. "Ik had de Gouden Koets beschadigd, ik schrok me rot", zegt de man tegen de regionale omroep.

De mannen besloten het incident te verzwijgen, uit vrees dat ze zouden worden ontslagen. De Brabander nam het koordje mee naar huis, waar hij het ruim vijftig jaar in een potje bewaarde. Omdat zijn medeplichtigen inmiddels zijn overleden en met het oog op zijn eigen leeftijd, besloot de man de zaak op te biechten.

In de brief aan de koning biedt de Brabander zijn excuses aan en geeft aan graag te willen horen of Willem-Alexander het koordje nog terug wil. Zo niet, dan wil de 83-jarige man het koordje schenken aan het Nationaal Brandweermuseum.