Groen licht voor stroomkabel naar Denemarken

De zeekabel waardoor gemakkelijk windstroom uit Denemarken naar Nederland kan worden vervoerd, wordt definitief aangelegd. Dat hebben TenneT en de Deense tegenhanger Energinet.dk woensdag bekendgemaakt. De driehonderd kilometer lange kabel kost zeshonderd miljoen euro en moet begin 2019 gereed zijn.

TenneT en Energinet.dk delen de kosten van het project. De Nederlandse netbeheerder wil zijn deel betalen uit de opbrengsten van veilingen van grensoverschrijdend stroomtransport. De Autoriteit Consument en Markt spoorde TenneT recent nog aan om dat geld te spenderen aan het verbeteren van het internationale stroomnetwerk.

Volgens TenneT is de aanleg van de kabel goed voor de totstandkoming van een duurzaam internationaal energielandschap. "Deze verbinding zal zorgen voor meer concurrentie in Noordwest-Europa en de maatschappij zal er ook van profiteren", beaamt ook topman van Energinet.dk Peder Østermark Andreasen.

De nieuwe kabel wordt aangelegd tussen de Eemshaven en het Deense Endrup. De kabel is onderdeel van het COBRA-project, een netwerk tussen Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. De Europese Unie heeft ruim 86 miljoen euro aan het project toegekend. Uiteindelijk moet dat uitmonden in een volledig netwerk onder de Noordzee.

Nederland heeft al kabelverbindingen met Noorwegen en Groot-Brittannië. Denemarken heeft weer verbindingen open staan met Noorwegen, Zweden en Duitsland.