'Nederland gepasseerd tegen IS om gemis wapens'

Nederland zit niet bij de internationale coalitie die tegen de Islamitische Staat (IS) strijdt omdat het geen zware wapens kan leveren. Het kabinet bekijkt nu of alsnog serieus wapentuig aan de zogenoemde coalition of the willing kan leveren, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van ingewijden.

Premier Mark Rutte (VVD) was volgens de ingewijden zeer verbaasd dat Nederland niet op het lijstje stond van de kerncoalitie die de aanval op de IS opent. In een lijstje dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry vrijdag opsomde staan naast de VS het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen, Canada en Australië. Nederland zou daar heel graag bij willen horen.

Op het lijstje staan echter alleen landen die maatregelen nemen waardoor doden kunnen vallen. Nederland heeft alleen helmen en scherfvesten geleverd. Verder transporteert het de wapens die andere landen sturen.

Dat Nederland 'gepasseerd' wordt, is volgens directeur Rob de Wijk van het Haags Centrum voor Strategische studies een groot politiek signaal. De VS zijn politieke symboolbijdragen volgens hem moe. "Daarom is er steeds vaker sprake van coalities van landen die niet alleen willen, maar ook kunnen. Dat zag je al in Libië", zegt hij in de krant. In Libië weigerde Nederland deel te nemen aan bombardementen, maar vlogen wel Nederlandse F-16's mee om de vliegtuigen die de bommen afgooien te beschermen tegen eventuele andere vliegtuigen. De VS zijn het volgens De Wijk zat dat landen geen materiaal of manschappen inbrengen en toch praatjes hebben.