'Handel ereschulden Indonesië collectief af'

Voor nabestaanden van slachtoffers van het Nederlandse geweld tijdens de politionele acties in 1947 in Indonesië moet een collectieve schadevergoeding komen. De regeling moet in plaats komen van individuele rechtszaken die nu worden gevoerd. Daarvoor pleit het Comité Nederlandse Ereschulden maandag in dagblad Trouw.

Het comité zegt dat wel vaker een collectieve regeling is vastgesteld. Ook is een collectieve schadevergoeding een pragmatische oplossing, omdat de kring van gedupeerden mogelijk groter wordt nu het comité nieuwe gevallen onderzoekt. "Er zullen steeds meer van dit soort gevallen komen en het is voor beide partijen het beste als er niet voortdurend individuele processen zullen plaatsvinden."

Het gaat om enkele tientallen nabestaanden van mannen die in Indonesië zijn geëxecuteerd. Tot op heden konden alleen weduwen een beroep doen op een regeling, maar alleen als ze in een vergelijkbare positie verkeerden als vrouwen van het Javaanse dorp Rawagede. Zij wonnen vorig jaar een zaak bij de rechter.

De Nederlandse staat zegt tegen Trouw niets te voelen voor een nieuwe regeling of een uitbreiding van de bestaande.