Pond minder waard door onafhankelijkheidspoll

De Britse pond staat maandag op het laagste punt in tien maanden tijd. De munt is minder waard omdat markten reageren op een peiling waaruit bleek dat het draagvlak voor Schotse onafhankelijkheid toeneemt. De pond verloor maandag 1,4 procent en was 1,61 dollar waard. Een dusdanig lage stand was sinds november niet meer voorgekomen.

Zondag bleek uit een peiling van The Sunday Times dat voor het eerst een meerderheid van de Schotten voor onafhankelijkheid is. Maandenlang leek het er juist op dat de meerderheid tegen afscheiding was. In andere peilingen worden de verschillen tussen voor- en tegenstanders eveneens steeds kleiner, maar houden tegenstanders vooralsnog een meerderheid.

Grote Schotse instellingen als de Royal Bank of Scotland (RBS) en Standard Life voelden eveneens de gevolgen van de verschuiving in de publieke opinie. De bank en de verzekeraar verloren drie procent in beurswaarde na de peiling van zondag.

De Britse regering is van plan Schotland de komende dagen meer financiële autonomie te bieden binnen het Verenigd Koninkrijk, meldde minister van financiën George Osborne zondag kort na de publicatie van de peiling. Hij waarschuwde de Schotten dat ze niet langer met de Britse pond mogen betalen als ze zich afscheiden.