Wie is Thein Sein en wat doet hij in Nederland?

De Myanmarese president Thein Sein brengt maandag en dinsdag een bezoek aan Nederland. Het staatshoofd, dat de militaire dictatuur Myanmar in een recordtempo wist te hervormen, wordt ontvangen door premier Mark Rutte (VVD), koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Wie is Thein Sein en wat komt hij doen?

Thein Sein, die in 2011 aantrad, is de eerste burgerpresident van Myanmar en was daarvoor vier jaar premier. Myanmar, dat een halve eeuw een militaire dictatuur was, maakte onder Thein Seins bewind een enorme liberalisering door. Er kwam minder censuur op de pers, politieke gevangenen werden vrijgelaten en de oppositiepartij van Nobelvredesprijswinnares Aung San Suu Kyi mocht weer meedoen aan de verkiezingen.

Er is ook nog steeds internationale kritiek op het Myanmarese bewind. Naypyidaw erkent de 1,3 miljoen etnische Rohingya's niet als Myanmarezen en zij worden al decennia zwaar onderdrukt. De islamitische minderheid woont voornamelijk in de deelstaat Rakhine en zijn beperkt in het soort werk dat ze mogen doen en het aantal kinderen dat ze mogen krijgen. Bij religieus gemotiveerd geweld zijn de afgelopen twee jaar zeker 280 mensen om het leven gekomen. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Onder Thein Sein werden de banden met de Verenigde Staten en het Westen aangehaald. In 2012 ontving hij de Amerikaanse president Barack Obama op staatsbezoek. De Myanmarese president wisselt de komende dagen in Nederland hoofdzakelijk kennis uit over watermanagement en tuinbouw met Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD). Schultz deed zelf Myanmar al twee keer aan.

Thein Sein bezoekt in Nederland de Maeslantkering. Rutte praat met de president en enkele Myanmarese ministers over de onderlinge politieke en economische betrekkingen. Ook passeren de sociale en economische hervormingen in Myanmar de revue. Máxima ontvangt president Thein Sein in haar hoedanigheid van speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

De Myanmarese delegatie krijgt van Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) namens de regering een lunch aangeboden op het Catshuis met als thema hulp en handel. Ook staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) is daarbij aanwezig. Er is ook een rondetafelgesprek met de Myanmarezen en een delegatie uit het Nederlandse bedrijfsleven. Dinsdag keert Thein Sein weer terug naar huis.