Moskou: NAVO gebruikt crisis voor eigenbelang

De NAVO misbruikt de crisis in Oekraïne om troepen langs de Russische grens te kunnen stationeren. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken vrijdag laten weten. Volgens Moskou droomt de NAVO al langer van een troepenmacht vlakbij Rusland.

Rusland zei de aankondigingen van de NAVO nauw te bestuderen en waarschuwde voor NAVO-plannen om later dit jaar gezamenlijke legeroefeningen te doen met de Oekraïense krijgsmacht. Deze trainingen zullen 'onvermijdelijk tot spanningen leiden, de vooruitgang die is geboekt in het vredesproces in Oekraïne frustreren en de splitsing van de Oekraïense samenleving verergeren'.

Volgens het ministerie bewijzen de plannen dat de NAVO 'neofascistische en extremistische krachten' in Oekraïne steunt. Bovendien leiden de plannen af van de 'echte' mondiale bedreigingen, waaronder 'terrorisme, massavernietigingswapens, drugshandel, piraterij en natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen'.

De NAVO kwam vrijdag ook overeen dat er een flitsmacht van enkele duizenden militairen moet komen die binnen enkele dagen in een brandhaard kunnen worden ingezet. De aanleiding tot het vormen van de troepenmacht was de Russische agressie in Oekraïne. De flitsmacht werd niet genoemd in de verklaring van Moskou.