Estland in paniek na 'ontvoering' officier

Een Estlandse veiligheidsofficier is vrijdagochtend vanuit Estland ontvoerd naar Rusland. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. De Estlandse regering in Tallinn noemt de zaak 'enorm zorgwekkend' en heeft de Russische ambassadeur in ontboden.

Het is nog onduidelijk of de Russische regering een rol heeft gespeeld in de ontvoering. De Estlandse veiligheidsdiensten zeiden aanvankelijk het voorval te behandelen als een 'reguliere misdaad'.

De minister van Binnenlandse Zaken Ain Seppik ging een paar uur later een stap verder en noemde het incident 'een doelmatige aanval'. Hij voegde eraan toe 'in het licht van de huidige ontwikkelingen niet in toeval te geloven', daarmee refererend aan de situatie in Oekraïne. De ontvoerde officier was volgens Tallinn belast met het tegengaan van georganiseerde, grensoverschrijdende misdaad.

Aan de Russische kant waren tegenstrijdige berichten te horen. Eerst zei de commandant van de grenspost van niets te weten. Later meldde de FSB dat de officier, genaamd Eston Kohver, inderdaad was gearresteerd - maar op Russisch grondgebied. Kohver (43) zou een spion zijn, op undercovermissie in Rusland. Hij zou gepakt zijn met vijfduizend euro aan contant geld en een vuurwapen, aldus persbureau ITAR-TASS.

De ontvoering vond vrijdagochtend plaats in het dunbevolkte zuidoosten van Estland, bij de grenspost Luhamaa. "Ongeïdentificeerde personen, komend vanuit Rusland, hebben de Estlandse officier met geweld en onder schot terug naar Rusland afgevoerd", meldde het kantoor van de Estlandse aanklager. Er zouden voetsporen vanuit Rusland gevonden zijn, en ook sporen van een gevecht aan de Estlandse kant.

Nog geen 48 uur voor het incident bezocht de Amerikaanse president Obama de Estlandse hoofdstad Tallinn. Hij verzekerde de drie Baltische landen, allen lid van de NAVO, dat ze veilig zijn en waarschuwde Rusland niet te gaan stoken zoals het momenteel doet in Oekraïne.

Estland is in rep en roer door het incident. Een derde van de 1,3 miljoen inwoners van het kleine Baltische land is Russisch-sprekend en er bestaat angst voor Russische inmenging zoals in Oekraïne. De drie Baltische landen Estland, Letland en Litouwen zijn huiverig voor de intenties van hun grote buur na de annexatie van de Krim en de gebeurtenissen in Oost-Oekraïne.