Amersfoorts gezin naar SyriŰ voor jihad

Een gezin uit Amersfoort is vermoedelijk afgereisd naar Syrië om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering. Dat schrijft burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Bolsius laat weten deze week te zijn geïnformeerd over het gezin. Meer informatie over de familie geeft de burgemeester niet. Wel laat Bolsius weten informatie over het gezin te delen en samen te werken met instanties als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), inlichtingendienst AIVD, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming.

Op dit moment zijn er volgens Bolsius geen aanwijzingen dat in de omgeving van het gezin 'meer dan gemiddeld zorg moet zijn voor radicalisering'. "Dat neemt niet weg dat wij allemaal de verantwoordelijkheid hebben om alert te zijn op mogelijke signalen voor radicalisering en jihadisme", schrijft hij.

Afgelopen weekend werden in Huizen nog twee mannen en twee vrouwen uit Huizen opgepakt. De vier, twee ouderparen, hebben in totaal zes kinderen. De kinderen zijn uit huis geplaatst. Vrijdag kwamen drie van de vier ouders op vrije voeten.