SP: kabinet verhult onmacht tegen jihadisme

Het kabinet probeert zijn onmacht te verbloemen in de strijd tegen de toenemende radicalisering van Nederlandse moslims. Dat stelde SP-fractievoorzitter Emile Roemer donderdagochtend tijdens het jihaddebat in de Tweede Kamer.

Hij vindt dat het kabinet te lang niets heeft gedaan om de jihadisten aan te pakken. "Waarom heeft dat zo lang moeten duren, waarom zijn er niet eerder maatregelen genomen? Het kabinet speelt paniekvoetbal", aldus Roemer.

De SP'er zei dat de meeste van de 38 maatregelen die vorige week door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) werden aangekondigd hem 'bekend voorkomen'. "Er bleek al veel mogelijk te zijn, maar waarom is dat niet gebeurd?"

Volgens Roemer hebben extremisten veel te lang hun gang mogen gaan. "Ze moeten hard aangepakt worden en we moeten duidelijk grenzen stellen." De fractievoorzitter is er voorstander van om jihadisten met een dubbel paspoort de Nederlandse nationaliteit te ontnemen. Of iemand met alleen een Nederlands paspoort dat ook moet inleveren, wilde hij niet zeggen. "Dan wordt iemand stateloos."