Inflatie wéér omhoog

De inflatie in Nederland is iets gestegen van 0,9 procent in juli naar 1,0 procent in augustus. De consumentenprijzen werden gestuwd door duurdere vliegtickets en kleding. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt. Het statistiekbureau constateert dat de Russische boycot geen effect heeft gehad.

De prijs voor een vliegreis lag vorige maand 7,9 procent hoger dan een jaar eerder. In juli was er nog sprake van een lichte daling. Kleding was net als in juli goedkoper dan een jaar eerder, maar de daling was minder sterk. In juli besloten kledingwinkels extra af te prijzen op hun zomercollectie, terwijl in augustus nieuwe, niet afgeprijsde collecties werden uitgestald.

De prijzen voor brandstoffen daalden in augustus harder dan in juli. Benzine was 2,6 procent goedkoper dan een jaar eerder. Een liter kostte gemiddeld 1,71 euro. Diesel werd ook iets goedkoper: 1,42 euro per liter.

Het statistiekbureau keek met extra aandacht naar de prijzen van groente en fruit, vanwege de Russische boycot. Hierdoor kwam meer aanbod op de Nederlandse markt, wat normaal gezien de prijzen onder druk zet. Consumenten hebben dat echter nog niet gemerkt aan de kassa. "Winkeliers hebben namelijk vaak langlopende afspraken waardoor de prijs minder schommelt", legt het statistiekbureau uit.

De Nederlandse inflatie volgens de Europese meetmethode (HCIP) bedroeg in augustus 0,4 procent. In de eurozone was de inflatie gemiddeld 0,3 procent. Het is voor het eerst sinds vorig jaar dat Nederland een hogere inflatie heeft dan gemiddeld in de eurozone. De inhaalslag kwam doordat diensten in Nederland harder in prijs stegen dan in de andere eurolanden.

Het verschil tussen de Europese en Nederlandse definitie is dat bij de HCIP geen rekening wordt gehouden met de kosten voor een eigen woning. Het CBS wil ook overstappen naar de geharmoniseerde methode, maar dan moeten die woonkosten wel worden meegerekend. Tot het moment dat daarover zekerheid is, blijft het CBS zijn eigen consumentenprijsindex centraal stellen.