Al-Qaida nu ook in India actief

Al-Qaida heeft zijn activiteiten uitgebreid naar India. Dat heeft de leider van het terreurnetwerk, de Egyptenaar Ayman al-Zawahri, donderdag in een videoboodschap meegedeeld.

De terreurgroep heeft jaren aan de uitbreiding gewerkt, aldus Al-Zawahri. De nieuwe beweging 'is de vrucht van een gezegende onderneming van meer dan twee jaar om de moedjahedien op het Indische subcontinent te verenigen in één geheel'. De groep zal zich bezighouden met de 'jihad tegen zijn vijanden'.

Het verleggen van de activiteiten houdt mogelijk verband met de groei van de terreurgroep Islamitische Staat, een afscheidingstak van Al-Qaida. IS heeft inmiddels een stevige voet aan de grond in Syrië en Irak, maar spreekt ook moslims elders in de wereld aan.

Met het Indisch subcontinent wordt doorgaans verwezen naar het gebied dat India, Pakistan, Bangladesh en Nepal omvat, maar gedacht wordt dat Al-Zawahri vooral op India doelt, een grotendeels hindoeïstisch land met een grote islamitische minderheid.

India is in het verleden vaker doelwit geweest van moslimextremisten. In 2008 sloeg een kleine groep terroristen uit Pakistan toe in Mumbai, het financiële hart van het land. Bij die terreurdaad vonden 166 mensen de dood. In de regio Kashmir, de enige Indiase deelstaat die overwegend islamitisch is, is een jarenlange opstand gaande. Islamitische strijders vechten daar voor onafhankelijkheid of samensmelting met buurland Pakistan.